Naše prvo krstarenje s 2,5 godišnjakom!

Ovo će biti jako opsežan osvrt na naše prvo krstarenje s 2,5 godišnjakom.

Kruzer: MSC Splendida

30.4. do 9.5.2023. (10 dana, 9 noći)

Trst – Katakolon (Olympia) – Atena – Kusadasi – Istanbul – Corfu (Krf) – Bari

Agencija: Cruise topic

Cijena za 2 odraslih i 1 dijete – 2150€

Prije ukrcavanja na MSC Splendidu

AGENCIJA: Cruise topic

Nakon odabira destinacije, pronašla sam zanimljive ponude kod agencija Svijet krstarenja i Cruise topic. Javila sam se oboma. Cruise topic je imao ugodniji pristup pa smo izabrali njih. Prvo sam zvala na njihov broj na stranici jer sam imala puno pitanja obzirom da nam je to prvo takvo putovanje. Javila se žena na engleskom pa rekla da će me netko kontaktirati na hrvatskom. Tako je i bilo. Gospođa Tea mi je objasnila sve kako to funkcionira te mi poslala ponudu mailom. Isprve se nismo odlučili jer nam je kabina s balkonom ipak bila preskupa. Komunikaciju smo nastavili preko Whatsapp aplikacije. Ipak sam se kasnije javila za last minute opciju s unutarnjom kabinom te mi je gospođa brzo poslala sve podatke i riješili smo rezervaciju. Dodatno smo napravili putovnice jer se u Tursku ne može s osobnom. 

CIJENA:

Treba znati da cijene na njihovim stranicama nisu uopće realne. Sigurno ima kabina s tim cijenama, koje odu prve, a kad zatražite ponudu ili rezervaciju, daju vam ono što je taj tren slobodno. Pravilo je da se u cijenu računaju napojnice, cca 270€ za nas troje, lučke pristojbe su 160€ po osobi, a djeca ispod 12 godina plaćaju cca upola manju cijenu. Mi smo platili 529€ po osobi za kabinu. 

KRUZER: MSC Splendida

Kruzer je iz 2009. godine, dug 333m na 16 katova. Nije najnoviji, ali je sve lijepo uređeno, čisto i ugodno. Mi smo se pripremali na unutarnju kabinu bez prozora, a ušli u kabinu s balkonom. Još uvijek ne znamo kako je do toga došlo, ali nismo se bunili, već maksimalno guštali. Zrak u sobi je dosta suh, tjeralo nas je na kašalj pa ne bih mogla zamisliti da smo bili skroz zatvoreni bez prozora ili s prozorom koji se ionako ne može otvoriti. Imali smo difuzor sa sobom, no bilo ga je teško koristiti zato što u sobi postoji samo JEDNA utičnica! Fen se nalazi u ladici stola i ne može se seliti, krevet je dosta velik i udoban te ima još jedan pomoćni za dodatne dvije osobe. U sobi je wc s tuš kabinom, ormar za robu, mini bar, a svjetlo se pali stavljanjem kartice u utor kraj vrata. Kartica se koristi za ulazak u sobu i silaženje i ulaženje na kruzer. Imali smo puni pansion, a kroz sredinu broda se proteže restoran u kojem “besplatno” jedete koliko želite. Hrana je dobra, jako je velik izbor, no, iako je sve to ogromno, ponekad smo jedva našli mjesto za sjesti. Na kruzeru se još “besplatno” može koristiti teretana, unutarnji i vanjski bazen, gledati predstave u kazalištu, pohađati tečajeve plesa, koristiti dječju igraonicu, a dodatno se naplaćuju pića iz barova, hrana u dodatnim restoranima, sauna, spa, masaže, 4D kino, internet…Internet morate dodatno uplatiti jer biste mogli izgubiti dosta novaca s mobilnih podataka ovisno o blizini zemlje pored koje kruzer plovi. MSC ima i mobilnu aplikaciju “MSC for Me” preko koje možete pratiti dnevna zbivanja, birati ekskurzije i međusobno komunicirati na brodu bez neta. Internet je dobar. Postoje dvije vrsta paketa: jedan za korištenje osnovnih aplikacija za društvene mreže, a drugi s mogućnošću gledanja i Netflixa. Mi smo uzeli prvi i bio nam je sasvim dovoljan. Caka je da se može koristiti samo na određenom broju uređaja. Ne mogu se svi mobiteli spajati na tu mrežu ako nije tako uplaćeno. Zaposlen je ooogroman broj osoblja, a svi su ekstra ljubazni i ugodni. Sobe se čiste dva puta dnevno, a na kraju dana dobivate raspored zbivanja za sljedeći dan. 

DJECA:

Za djecu svih uzrasta postoje razne igraonice na kruzeru. Baby club za djecu od 1 do 3 godine, Mini club za djecu od 3 do 7 godina te Teen club za starije od 7 godina. Mi smo koristili Baby club igraonicu. Postoji vrijeme predviđeno za igru djece s roditeljima te Child care, odnosno babysitting bez roditelja. To je moguće tri puta dnevno po dva sata (od 8 do 10h, od 13 do 15h te od 18 do 20h) uz nadoplatu od 2€ po danu za beeper kojeg dobivate da vam mogu javiti ako treba doći ranije po dijete. Svako dijete na početku putovanja dobiva narukvicu s brojem u slučaju da se izgubi na kruzeru. Starija djeca mogu češće boraviti s animatorima, no ne znam točno vrijeme. Za njih su organizirane razne radionice, filmovi i slično. Ima dovoljan izbor hrane za svakoga, a vidjela sam da postoji mogućnost da djeca jedu odvojeno od roditelja, s animatorima te mogućnost da ih netko čuva i poslije 22h. 


Ekskurzije s vodičem moguće je kupiti prije putovanja po jeftinijim cijenama. Mi nismo stigli jer smo zadnji čas bukirali, ali za svaki izlazak birate više vrsta obilaska destinacije dan prije. Puno toga možete vidjeti sami, koristeći autobuse, tramvaje, taxi, metro, hop on-hop off buseve i slično. 

Mi smo se ukrcali u Trstu, cijeli jedan dan smo plovili, a za izlazak u KATAKOLONU izabrali smo ekskurziju i vozili se autobusom 40 minuta do OLIMPIJE. Sami ne bismo razumijeli niti znali išta o lokaciji, već bismo samo prazno gledali u stupove. Malcu vođena tura nije bila baš zanimljiva, ali sve skupa je trajalo 4 sata, a vidjeli smo sve što smo htjeli. Putem smo izgubili vodiča 😬 no ipak se snašli da nađemo bus za natrag. 

U ATENI smo uplatili hop on – hop off bus koji nas je doveo do Akropole gdje smo uzeli privatnog vodiča na samoj lokaciji. Uspjeli smo obići samo to, vrh Atene jer smo noć prije zapeli u luci zbog nevrijemena i kasnili na lokaciju 6 sati. Šteta, jer Atena je ogromna i propustili smo puno lokacija. Do kruzera smo se vratili taxijem, s ugodnim vozačem koji nam je preporučio mjesto za kratki shopping i njihov souvlaki na putu do kruzera. Prijevoz nas je došao 30€ za više od 20 min vožnje. 

KUSADASI je turističko mjesto u Turskoj gdje možete nakupovati brdo fake markirane robe. Potrošili smo više od 4 sata i nakupovali trenerki i tenisica za pola obitelji. Sve je veliki bazar koji se može obići pješice, a za bolje fotkice treba uzeti izlet koji vodi u obližnja mjesta po pola sata do sat vremena vožnje autobusom. To smo ipak preskočili. 

U ISTANBULU nas je dočekalo hladno, polukišno i vjetrovito vrijeme. Dugo smo čekali na karte za tramvaj koji je dosta jeftin da dođemo do glavnih atrakcija. U džamije nismo mogli jer je taman bilo vrijeme molitve, ali smo posjetili Grand bazzar koji nudi hranu, začine i nešto manje odjeće. Popeli smo se do Gala tornja, pili salep i probali San Sebastian tortu te se pješke vratili do kruzera predvečer. 

Nakon toga, stvarno nam je dobro došao dan odmora u plovidbi pa smo se brčkali u jacuzzijima. 

Za KRF (CORFU/KERKYRA) odabrali smo obilazak s vodičem jer sami nismo bili sigurni što posjetiti. Malo smo shoppingirali, jeli i istraživali simpatične uličice uz utvrdu na moru. 

Kada smo pristali na BARI, odmah smo znali da sam grad ne nudi puno pa smo uzeli izlet u ALBEROBELLO. Definitivno pun pogotak jer je mjestašce predivno, s malim bijelim kućicama kao iz Štrumfova iako smo se do tamo vozili više od sat vremena autobusom. 

Nismo se puno usrećili s ekskurzijama, koje su zapravo bile najskuplje od svega što smo na brodu uplatili, zato što pola toga od vodiča nismo čuli jer nisu imali razglas, aparati sa slušalicama nisu radili i sve se kretalo sporo zbog penzionera koji su teško pratili tempo. 

NAŠI DOJMOVI:

Za prvi put, bilo je teško spakirati stvari. Po osobi su dozvoljena dva velika kofera i dvije ručne prtljage. Sve je išlo kroz skener prije ukrcaja, a skenirali su nas i na svakom povratku na kruzer. Soba/kabina nam je bila ugodna, dovoljno velika i rado smo u njoj boravili/odmarali. Prvu noć, ljuljanje nismo osjetili, ali zato su se u noći kad je bilo nevrijeme, tresle čaše na stolovima u restoranu, a cijelu noć smo osjetili ljuljanje i podrhtavanje. Nismo imali mučnine, ali smo nosili pola ljekarne sa sobom za slučaj nužde jer se medicinske usluge dodatno naplaćuje. Svake večeri, postoji zadani dress code. Prevladavala je elegantna garderoba – svečane haljine, odijela i štikle. Mi smo izabrali samo jedno veče da se baš sredimo tako, no vidi se da ljudi baš guštaju biti sriktani. 😁 Prisustvovali smo plesnim zabavama u glavnom hallu i bili oduševljeni predstavama. Organizacija im je na nivou i ništa ne kasni, ništa se ne čeka, sve je kao po špagi, svatko zna svoj posao i svi se ponašaju kao da ste kraljevi. Dodatno smo potrošili još cca 600€ računajući ekskurzije, pića i fotografiranje na kruzeru. Ovo nam je bilo jedno od najopuštenijih putovanja jer nismo previše brinuli o prijevozu, vidjeli smo hrpu destinacija, guštali u hrani i živjeli kao kraljevi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *