Babywearing ili nošenje beba

Još prije nego što sam rodila, znala sam da želim nositi svoju bebu u marami. Elastična marama je već bila spremna, a pred nekih pola godine započelo je naše svakodnevno nošenje, istraživanje i maženje u maramama i ostalim nosiljkama. Nisam savjetnica za nošenje te nemam položene nikakve tečajeve na tu temu već želim podijeliti znanje koje sam sama stekla čitajući puno članaka, dokumenata te na savjetovanju uživo sa savjetnicom. 

Informacije sam skupljala na stranicama:

Ovo je opsežna tema o kojoj sam dugo skupljala informacije, a ovako sažete, nadam se da će vam pomoći da se lakše snađete. Ipak, ovo je samo jedan mali dio cijele priče o maramama i nošenju.

babywearing ili nosenje bebe

Babywearing ili “bebonošenje” podrazumijeva radnju ili praksu nošenja bebe/djece uz tijelo koristeći nosiljku, tkanu maramu ili ring sling. 
To ne znači da bebu navikavamo na ruke te će ju zbog toga trebati nositi po cijele dane, već si olakšavamo svakidašnje situacije istovremeno zadovoljavajući bebine potrebe za bliskošću. 

Zašto je dobro nositi djecu? Osim što su bebe vezane za mame još u trbuhu, potrebna im je njihova prisnost i kada se rode. Vezanjem bebe u maramu, osim što su mamama slobodne ruke, beba razvija privrženost prema majci, osjeća se sigurno, mirno, bez stresa, a to znači i manje stresa za mamu. 
Jedna od dobrobiti za nošenu bebu ili dijete je zapravo i podržavanje pravilnog razvoja kukova i kralježnice. Zato je bitno da je nosiljka koja se koristi ergonomski ispravna, a tkana marama pravilno postavljena.

Položaj bebinih kukova

Djetetove noge ne smiju samo visiti, već trebaju biti u pravilnom “M” položaju (kao žabica). Tijelo bebe treba biti uspravno, prsima pritisnuto prema nositelju, a kralježnica blago zakrivljena. 
Vama nosiljka treba biti iznad kukova, u razini struka ili više (tako da možete poljubiti dijete u čelo), dobro stegnuta tako da je udobna i za dijete i za vas. 

Cilj nosiljke ili marame je umanjiti bol u rukama, ramenima, leđima onoga koji nosi kako bi to bilo pozitivno iskustvo za nositelja i za dijete. Bebe se mogu nositi od rođenja pa sve do onda kada nositelj može podnijeti djetetovu težinu (cca i do 5 godina).

Vrste

Postoji nekoliko različitih vrsta “rekvizita” za nošenje. Podijelila bih ih prema sličnim svojstvima na tkane marame i ring sling te nosiljke. Iako postoji još mnogo raznih vrsta, ovo su najzastupljenije. 

Tkane marame i Ring sling

Tkana marama je dugačak komad tkanine namijenjen nošenju beba i djece koristeći razne tehnike motanja. 
Ring sling je također dugi komad tkanine koji na jednom kraju ima dva prstena (ringa) kroz koja se tkanina provlači i zateže oko djetetovog tijela. 
Razlika između tkane marame i ring slinga je u tome što se marama može vezati na puno više načina i obuhvaća opterećenje na oba ramena, a ring sling se namješta preko samo jednog ramena, samo jednim vezom. 


Postoji i elastična marama koja je primjerena za jako male bebe, od prvog dana rođenja koja se namješta samo jednim, osnovnim vezom i odlična je za povezivanje mame i bebe, za “koža na kožu” povezivanje i lakše uspavljivanje te smirivanje grčića.

 

Vez elastične marame

Svaka marama ima svoj naziv. Naziv sadrži ime proizvođača te ime marame. Neki od najpoznatijih proizvođača su:Oscha slings, Little frog, Lenny lamb, Ninna carriers, Didymos, Luluna slings, Mama Nuka…
Neke od marama i slingova koje ja imam zovu se npr.:Osha Legend of Frodo Destiny; Little frog: Grey cube, Verdelit, Hematit, Quartz.

Sastav tkanine

Ima gotovo 30 različitih vlakana od kojih su nastale tkane marame. Najpoznatiji su pamuk, lan, bambus, svila, konoplja i vuna. Ovisno o sastavu, marama se treba održavati i prati na određen način, a i drugačije se ponaša pri nošenju. Neke marame treba “slomiti” kako bi bile meke na dodir i pogodnije za motanje. To se postiže učestalim korištenjem ili “lomljenjem” na poseban način kako bi omekšala. 

Gramaža i dužina

Debljina marame mjeri se u gramima (gms) i kreće se od cca 180 gms (tanke marame), preko 250 gms (marame srednje debiljne) do cca 360 gms (debele marame). Dužina marame prikazuje se u brojevima od 1 do 8:

Veličina;  Dužina u cm

  1.  220cm
  2. 260cm
  3. 320cm
  4. 360cm
  5. 420cm
  6. 460cm
  7. 520cm
  8. 560cm

Postoje razni načini vezivanja i motanja marame. Najosnovniji su “front wrap cross carry” (fwcc) i “back wrap cross carry” (bwcc). 

Fwcc (front wrap cross carry)
Bwcc (Back wrap cross carry)

Nosiljke

Nosiljke su možda jednostavniji način nošenja beba za početnike. S nosiljkom sam i ja započela nakon elastične marame. Izabrala sam Ergobaby embrace koji se može koristiti od rođenja do djetetovih 11kg iako sam je ja koristila dok Evanove noge nisu prerasle donji panel (do broja odjeće 74). Treba obavezno paziti da je nosiljka i/ili često zvana klokanica ergonomski ispravna, odnosno da noge i guza tvore oblik slova “M”, a ne da samo vise dolje, što je loše za cijelu dječju posturu. 

Nosiljke mogu biti na kopče gdje se one kopčaju oko struka te najčešće ispod pazuha i na leđima. Uglavnom se mogu namještati prema veličini bebe, a neke i “rastu” zajedno s bebom. Primjer je Freda ili Isara nosiljka. Onbuhino ili skraćeno “onbu” je nosiljka namjenjena za nošenje beba na leđima od trenutka kada beba samostalno sjedi pa sve do predškolske dobi. Nažalost, još je nisam imala priliku probati. Mei tai je kombinacija marame i nosiljke. Podupire leđa i guzu kao nosiljka, a veže se kao marama, odnosno, nema kopče, već krakove koji se lako prilagođavaju nositelju. I ovu kombinaciju bih voljela u svojoj kolekciji. 

Potražite savjetnice!

Postoje žene koje su završile tečajeve kako bi postale savjetnice za nošenje beba i djece. U svim djelovima Hrvatske djeluje nekoliko savjetnica. Uvijek možete potražiti lokalne savjetnice preko facebooka. Za Istru se možete javiti u grupu “Babywearing Istra” te jednom u mjesecu doći na live savjetovanje, namještanje, popravljanje ili posudbu marame ili nosiljke. 

Nosiljka Freda koju smo posudili na dva tjedna

Gdje nabaviti?

Ako želite nabaviti svoju maramu ili nosiljku, savjetujem sljedeće: Kupujte polovno! Postoji puno grupa u kojima se prodaju već rabljene marame i nosiljke. One su često ugodnije, udobnije i razrađene. Kupovati i prodavati možete u grupi “Oglasnik za nosiljke za djecu”. 
Možda ćete se iznenaditi činjenicom da maramu možete kupiti od 200 do 2000 kn ili više, no svaka roba ima svoga kupca i ove marame su posebno cijenjene. 

Ako želite novu, posjetite neku od stranica prema nazivu proizvođača. Little frog ima kvalitetne, a nešto jeftinije marame, odlične za početnike, a još jeftinije opcije možete potražiti pod izbornikom “2nd grade” gdje su marame s greškom, ali i dalje potpuno sigurne za nošenje. 


Prije kupnje, možete se prijaviti za testiranje nosiljke ili marame u grupi “Testeri nosiljki Hrvatska”. Mogu se testirati marame, slingovi i nosiljke, a svako toliko se nude nove opcije za testiranje. Treba se samo javiti na objavu, preuzeti je od poštara te proslijediti dalje. Maramu treba pregledati prije i nakon završetka testiranja, napraviti nekoliko lijepih slikica, na njihovoj stranici napisati kratki osvrt/recenziju te poslati dalje. 

Ovo je Mama Nuka Sunna marama koju trenutno testiram besplatno


Meni je ovaj svijet “bebonošenja” i “maramanja” otvorio nove vidike povezivanja sa svojim djetetom, upoznala sam puno dragih cura koje dijele ljubav prema maramama, treniram neke svoje nove vještine i pritom se jako zabavljam. Drago mi je što sam uspjela ovdje prenijeti jedan djelić ovog divnog svijeta.
Uživajte u nošenju!

Ring sling Little frog Grey cube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *