Kako preživjeti proces prilagodbe?

Bilo da ostavljete dijete po prvi puta u jaslicama, vrtiću, obrtu za čuvanje ili bilo kojem drugom prostoru djetetu nepoznatom, potrebno je proći proces prilagodbe. To je vrijeme u kojemu će se dijete upoznati s novim igračkama, djecom i odgojiteljicama, a Vaša je uloga pružiti mu podršku s novinama. Proces prilagodbe s razlogom se zove “proces” jer je to događaj koji traje. To nam govori da je tijek važniji od samoga cilja. 

Prije samog odlaska u prostor, izrazito je važno u kojem kontekstu spominjete taj prostor te što mislite o takvom obliku zbrinjavanja. Taj unutarnji mir ili nemir je izuzetno važan činitelj prilagodbe. Djeca nas znaju jako dobro “pročitati”, osjećaju našu nesigurnost i sumnjičavost pa su ponekad čak i tužna upravo zbog toga što smo mi uznemireni (T. Mašković, D. Drožđan, M. Sokač, M. Josić, 2018., Od jaslica do škole). Govorite djeci o divnim igračkama, drugoj djeci i odgojiteljicama koje će upoznati kada stignete!

Proces prilagodbe
Proces prilagodbe

Ponesite djetetovu najdražu igračku, dudu, dekicu ili bilo što što bi mu moglo poslužiti kao prijelazni objekt, zapravo objekt koji za njega označava sigurnost. 
Sada nije vrijeme za odvikavanje i usvajanje novih navika! Djetetu je cijeli taj proces izrazito stresan te ne bi moglo podnijeti da mu istovremeno uskratite dojenje, dudu ili ga odvikavate od pelena. 

Što pri prilagodbi možete raditi krivo:

❌Bježite da vas dijete ne vidi. 
Najlakše bi bilo iskrasti se dok dijete ne gleda, no tako zapravo “varamo” njegov osjećaj sigurnosti. Obavezno poljubite dijete prije odlaska i dajte mu do znanja da odlazite te da ćete se brzo vratiti. Djeca nemaju razvijen pojam o vremenu te im je isto ako Vas nema pola sata ili dva sata. Ipak, nemojte se pozdravljati predugo. Ako ste obavili sve gore prethodno navedeno, ne ometajte dijete u igri i izađite iz prostora. 

❌Stojite na vratima i škicate kako se situacija odvija. Znamo da biste voljeli znati kako će dijete reagirati kada odete i hoće li plakati. Osim što stajanjem na vratima dovodite odgojitelje u neugodnost, također riskirate da Vas dijete vidi i počne plakati iako je bilo mirno. Tada sve počinje ispočetka te radite sljedeću stvar koju treba izbjegavati: 

❌Vraćate se u prostor ako dijete i dalje plače. Ako je dijete plakalo kada ste izašli, a Vi ste stajali na vratima i gledali to, srce Vam puca i želite mu pomoći. Plač je normalna i prolazna reakcija djeteta na odvajanje. Nakon par minuta, dijete će se smiriti i zaigrati. Odgojiteljica će Vas zvati u slučaju da djetetu boravak postane prevelik teret te se ne uspije smiriti nakon pola sata. U suprotnom, vratite se tek onda kada ste dogovorili s odgojiteljem. Obavezno ostavite svoj broj telefona i vjerujte da će sve biti u redu. 

Odgojitelj je školovana osoba s iskustvom koja će djetetu ponuditi igračke, uključiti glazbu i zaplesati, potaknuti ga da se uključi u igru s drugom djecom te u njega/nju trebate imati povjerenja i surađivati kako bi prilagodba bila što lakša. U procesu privikavanja često je i kolektivno plakanje. To znači da sva prisutna djeca istovremeno plaču vidjevši emociju jedni od drugih. To je normalno ponašanje, a i to se jednom smiri. Odgojitelji su na to navikli. Budite spremni na to da će dijete, dok prolazi kroz promijenu rutine, moguće promijeniti i svoje ponašanje. Možda će postati povučeno, agresivno ili čak prestati jesti. To je njegov način nošenja s promjenama i nakon nekog vremena će proći. 

Iako je dijete uvijek važno, u ovom cijelom procesu, najvažniji ste vi, roditelji! Vaša energija, strpljenje i regulacija emocija bit će presudna za uspješnost prilagodbe. Napomenimo ipak da je svako dijete individua, posebno na svoj način te će svako dijete na prilagodbu reagirati drugačije. Budite tu za njega, posvetite mu svoje vrijeme prije ostavljanja, a kada se vratite, izljubite ga i pitajte o njegovom danu. Sve će biti dobro!

Tko piše:
Ines Tonkli Legović po zanimanju je učiteljica i odgojiteljica, odrasla u Karlovcu, s trenutnim prebivalištem u Puli. Majka je dječaku Evanu, vlasnica obrta za čuvanje djece “Baby Gym”, u slobodno vrijeme pjevačica u Mješovitoj vokalnoj skupini “Nešpula” i vlasnica jedne chihuahue. Ljubiteljica je životinja, prirode, eteričnih ulja te zagovarateljica prava djece, žena i roditelja, pomalo čudna i čudesna, nekad neshvatljiva, često emocionalna, uporna i kažu: ambiciozna. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *